Toen ik de aankondiging zag dat health food blogger Sarah Britton in oktober 2014 naar Amsterdam zou komen, maakte ik een vreugdesprongetje. Daar moest ik naartoe!
Ik volg het blog van deze enthousiaste blondine al een tijdje (My New Roots, check it out!), voornamelijk omdat ik haar inspirerende verhaal hoorde over het maken van gezonde keuzes en zelf maken van amandelmelk op het TEDxAmsWomen event 2012. Haar blog bestaat uit supergezonde recepten die er ook eens heel lekker uitzien en mooi gefotografeerd zijn. En aangezien ik altijd vol goede voornemens zit, boekte ik een ticket voor haar twee lezingen. In de komende 3 blogs deel ik graag de kennis die zij hier deelde.
Stralend!
Sarah is het levende toonbeeld dat haar food ideeën kloppen. Ze straalt! En mind you, ze is druk met de promotie van haar eerste kookboek én heeft net een kindje gekregen. Niet niks dus. Ondanks dat straalt ze één en al energie uit.
Hoe verander je je eetpatroon van een gemiddeld eetpatroon naar een plantaardige voeding (plantbased diet)?
Een kleine kanttekening; ik vermoed dat niemand van de aanwezigen hier eet volgens ‘een gemiddeld westers patroon’. Diegenen die hierop afkomen zijn volgens mij al enthousiaste health foodies die al erg bezig zijn met hoe en wat ze in hun lijf stoppen. Maar dat terzijde.
De basis; het belang van whole food
Elke voedingsmiddel bestaat uit macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen). De term whole food laat zich lastig letterlijk vertalen, maar is een onbewerkt, compleet voedingsmiddel zonder enige toevoegingen. In deze voedingsmiddelen zitten alle macro-en micronutrienten die je lijf nodig heeft om dit te verteren en op te nemen.
Wat gebeurt er als we geen whole foods eten, maar bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen?
In deze bewerkte voedingsmiddelen zitten voornamelijk nog de macronutriënten. Door de bewerkingen zijn vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels, enzymen etc verwijderd. Maar je lijf kan alleen die complete pakketjes verteren. De overige stoffen worden dan dus uit je eigen lijf gehaald. Denk hierbij aan bijvoorbeeld calcium en magnesium.
Hierdoor kunnen kwaaltjes als moeheid, hoofdpijn en darmproblemen ontstaan. Zie dit als kleine waarschuwingen die je zeker ernstig moet nemen, voordat het chronisch probleem wordt. En kwaaltjes die je dus wellicht al kan oplossen door voornamelijk whole foods te consumeren.
Oude vs. nieuwe indeling voedingsmiddelen
De oorspronkelijk indeling in groepen voedingsmiddelen is als volgt: granen, zuivel, vlees, groenten en fruit. Gelukkig hebben we ondertussen heel wat geleerd en weten we nu o.a. dat vezels heel belangrijk zijn, het niet zo gezond is om veel dierlijk vet binnen te krijgen, dat plantaardige voedingsmiddelen heel goed kunnen preventief kunnen helpen tegen het ontstaan van diverse ziektes en dat er voldoende eiwit en calcium uit plantaardige voeding kan worden gehaald.
Overgang naar plantbased diet
De nieuwe indeling volgens het whole food plant based eating plan ziet er als volgt uit: fruit, groenten, bonen, volkoren granen. Voor iedereen die nu in de paniek schiet; een plantbased diet staat niet gelijk aan vegetarisch of vegan. Je mag ook (met mate) voedingsmiddelen eten zoals (biologisch) vlees, vis, zuivel en eieren.
De voordelen van eten op deze manier
Volgens Sarah zijn ze legio: je hebt meer energie, je gewicht is stabiel, je huid en haar ziet er goed uit, je slaapt beter en wordt beter uitgerust wakker en je vertering zal je dankbaar zijn (later meer over het belang van een goede vertering).
Een van de fijnste voordelen van Sarah is (voor mij in ieder geval) bijzonder overtuigend: je kan veel meer eten! Het duurt nou eenmaal langer voordat je vol zit van plantaardig voedsel in vergelijking met bijvoorbeeld een maaltijd die op vlees is gebaseerd.
En nu? Hoe ga je van een standaard dieet over naar een voornamelijk plantaardig dieet?
- Vooral langzaam in kleine stapjes! Als je heel enthousiast je complete eetpatroon omgooit, houd je het niet vol. Waarschijnlijk verlies je dan de moed en lukt je het niet om je nieuwe eetpatroon door te zetten en dat zou zonde zijn!
- Zorg voor genoeg support om je heen, het gaat een stuk makkelijker als je omgeving meedoet of je kan stimuleren! Bouw een community van mede health foodies.
- Eet minder: rood vlees, varken, kip, vis en eieren. Eet meer: peulvruchten, tempel, hele granen, zoete aardappel, pompoen. “They are your new best friends!”
Ben jij ook geweest? Wat vond je het meest interessant? Ik hoor het graag!
Lees ook:
- Verander je leven, begin in de keuken
- Blog 2: Praktische tips van Sarah; waarom je beter geen koffie na het eten kan drinken
- Blog 3: Over je spijsvertering, immuunsysteem en detoxen. Go slow, don’t be a hero!
- Meer over Sarah
[…] maken’. Tijdens haar eerste lezing vertelt ze waarom een plantaardige voeding belangrijk is en hoe je de overgang maakt van een standaard dieet naar een plantaardig dieet. Ze gaf gelukkig ook veel praktische tips, deze […]
[…] was in town voor 2 lezingen over gezonde voeding! In haar eerste lezing vertelde ze veel over de basis van plantaardige voeding. Ook gaf ze een aantal handige tips om van een standaard dieet over te stappen naar een plantaardig […]
[…] De basics van gezonde voeding […]