Doneren met een glimlach

adopteereenpup

Extra karma-punten scoren en er direct iets voor terugkrijgen? In dit blog geef ik je een aantal ideeën om goede doelen op een originele manier te steunen.

 

Jij hebt vast ook zo’n rijtje goede doelen die je al tijden steunt sinds je ooit op straat bent aangesproken door een enthousiasteling waar je geen nee tegen kon zeggen. Want wie wil dat nou niet; meer onderzoek naar nare ziektes, scholen en water voor kinderen wereldwijd en stoppen met die verschrikkelijke dierproeven. Om maar eens wat te noemen.
Maar daarnaast verbind je jezelf graag iets bewuster aan een goed doel. Je wilt dat jouw geld goed terecht komt en kiest misschien ook bewust voor kleinschaliger en persoonlijker. En helemaal mooi als je er direct iets voor terugkrijgt!

Doe iets goeds en krijg er ook nog iets voor terug

Adopteer een ‘vul maar in’ en krijg er behalve extra karma-punten nog iets anders voor terug:

  • Adopteer een pup. Een initiatief van KNGF Geleidehonden. Een pup doorloopt een opvoeding en opleiding van twee jaar voordat hij aan de slag gaat als geleidehond, assistentiehond of buddyhond. Adopteer een pup en als dank krijg je toegang tot een dagboek vol foto’s en belevenissen van jouw pup. Zo krijg je een uniek kijkje achter de schermen bij de opleiding van pup tot geleidehond.
  • Adopteer een kip. Een campagne van Bionext, de ketenorganisatie die zich inzet voor duurzame, biologische landbouw en voeding. Door een kip te adopteren, ondersteun je deze manier van landbouw. What’s in it for you? Elke maand een doosje met kakelverse biologische eitjes. En dat zijn toch echt de lekkerste!
  • Overigens kun je ook een WNF-dier, appelboom,  stukje Pampus-eiland of een dier bij stichting AAP adopteren.

Zij blij, jij blij!

Koop een product waar je zelf blij van wordt en het aankoopbedrag wordt aan een goed doel gedoneerd, dat is nog eens een win-win situatie! Een mooi voorbeeld is de jaarlijkse Viva Glam lipstick/lipgloss van MAC. Het initiatief bestaat al vanaf 1994, elk jaar wordt er een nieuwe editie in samenwerking met een celebrity gelanceerd en de gehele opbrengst (18.-) gaat naar het MAC Aids fund.

Crowdfunding; alle kleine beetjes helpen

Bij crowdfunding gebruik je  ‘the crowd’ om je benodigde (start)kapitaal bij elkaar te krijgen. Via een crowdfunding platform wordt het project gepromoot en kunnen particulieren bijdragen.

Een leuk en succesvol voorbeeld is Cafe Kopjes, Nederlands eerste kattencafé. Oprichter Lenny Popelier startte een actie om haar cafe in Amsterdam van de grond te krijgen. Hier kun je genieten van ‘een cat-a-ccino in een zee van zachte pootjes en staarten’. Als tegenprestatie voor een donatie ontvingen de gevers bepaalde purrrks. In totaal hebben 975 funders €32.715 gedoneerd en is het cafe ondertussen open for business!

  • Wil je graag een lokale actie starten of ondersteunen? Kijk dan eens op Voor je buurt. Dit is een platform voor lokale initiatieven; iedereen met een goed idee voor hun dorp, buurt of vereniging kan hier geld inzamelen om het idee te realiseren.
  • Voor de kunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Hier kun je een creatief initiatief steunen. Volgens de website zijn er al 1.799 projecten succesvol afgerond en is er sinds de oprichting in 2010 al € 10.198.939 gedoneerd!
  • Vanaf mei 2014 kunnen ook Nederlandse ondernemers geld binnenhalen via de populaire crowdfunding website Kickstarter. Dit platform is minder gericht op goede doelen, maar helpt ook creatievelingen met het opstarten van een project, waar commerciële grotere bedrijven misschien nog geen toekomst in zien. Succesvolle projecten waren bijvoorbeeld de 3Doodler en de Oculus Rift. Bekijk hier alle Nederlandse projecten.

Een beetje voor een betere wereld, een beetje voor jezelf.

Het maakt niet uit hoeveel je doneert of wat je doneert; je kunt op elke manier bijdragen aan een betere wereld. En naast leuke benefits als lieve foto’s van jouw pup, fijne make-up of het meewerken aan een groenere buurt, levert het steunen van een goed doel je hoe dan ook een instant feel-good gevoel op. En daar kan de hele wereld wat meer van gebruiken!
Remember, everyone smiles in the same language!

Dit blog verscheen eerder op de website van Urbanchicks.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s